Koffiedrinkers overal hebben misschien gemerkt dat er iets vreemds gebeurt als je koude amandelmelk in je koffie doet. Dit heeft er misschien toe geleid dat je de vraag hebt gesteld die alle koffiedrinkers zouden moeten stellen: stremt amandelmelk?

Het antwoord is ja. Amandelmelk schift.

Een vervelende eigenschap van amandelmelk is dat het inderdaad schift. Dit komt door de hoge zuurgraad en hitte van hete koffie. Koffiedrinkers die op zoek zijn naar niet-zuivel creamer of melk voor hun lattes, kunnen dit frustrerend vinden vanwege persoonlijke voorkeur, lactose-intolerantie of levensstijlredenen.

Waarom Stremt Amandelmelk?

Amandelmelk stremt doordat de eiwitten in amandelmelk sneller scheiden dan die in melk. Dit komt omdat amandelmelk, en de meeste zuivelvervangende plantaardige melk, sneller scheidt met warmte dan volle melk.

Amandelmelk stremt door twee hoofdfactoren, hitte en zuurgraad. Dit zijn beide kenmerken van verse zwarte koffie.

Wanneer amandelmelk combineert met de hoge hitte in een kopje koffie, zorgt het temperatuurverschil ervoor dat de atomen sneller en harder rondspringen, treedt er een chemische reactie op, valt de eiwitstructuur uit elkaar en krijgt de melk een andere vorm en uiterlijk dan gebruikelijk.

Aan de andere kant heeft zuivelmelk een veel stabielere eiwitstructuur dan zelfs amandelmelk van de beste kwaliteit, dus de structuur breekt niet zo snel af bij hoge temperaturen.

Cadeau-ideeën nodig? Bekijk onze Top 10 cadeaus voor koffieliefhebbers in 2021

Amandelmelk die stremt komt ook door de zuurgraad. Koffie is zuur, dus amandelmelk stremt bijna altijd als het in contact komt met koffie met een hoge zuurgraad.

Dat betekent ook dat het soort gebraad dat je gebruikt, van invloed is op hoeveel je amandelmelk stremmen, of helemaal niet. Donkere braadstukken zijn bijvoorbeeld zuurder dan die van lichtere braadstukken.

Kun Je Gestremde Amandelmelk Drinken?

Hoewel gestremde amandelmelk er misschien vreemd en onsmakelijk uitziet, is het nog steeds veilig om te drinken. Het stremmen van melk is in dit geval geen probleem. Het is alleen een probleem als de melk bijna bacteriën produceert. Zuivelmelk begint af te breken en er komen bacteriën vrij die extra zuur produceren. Naarmate het dichter bij dit punt komt, lost de structuur van de melk sneller op.

Amandelmelk daarentegen heeft een andere eiwitstructuur, dus als amandel kapot gaat, is dat niet omdat het slecht gaat, maar omdat de structuur van het eiwit zwakker is.

Hoe Stremming Van Amandelmelk Te Voorkomen?

Hoewel gestremde melk niet direct schadelijk is, ziet het er nog steeds erg onaangenaam uit. Koffiedrinkers willen graag stremmen van amandelmelkkoffie verminderen of elimineren.

Er zijn verschillende stappen die je kunt nemen om te voorkomen dat je amandelmelk gaat stremmen.

  1. Breng de temperaturen in evenwicht: Door de amandelmelk te verwarmen voordat je deze in de koffie doet en je koffie af te laten koelen, zal het temperatuurverschil een stuk minder extreem zijn als je de twee mengt. Dit betekent dat de schok minder zal zijn, wat betekent dat er minder scheiding is tussen de verwarmde amandelmelk en de koffie.
  2. Amandelmelk geleidelijk mengen: U kunt de overgang vergemakkelijken door de amandelmelk langzaam toe te voegen. Hierdoor zal koffie de amandelmelk langzamer afbreken.
  3. Minder zuurgraad: Zoals je je misschien kunt voorstellen, is het gebruik van minder zure koffie een grote stap die je kunt nemen. Dit betekent dat je afscheid kunt nemen van light gebrande koffie, die zo zuur is.
  4. Koop merken die minder stremmen: Sommige merken amandelmelk stremmen minder. Omdat ze speciaal zijn ontworpen om in koffie te worden gebruikt, stremt de melk minder. Om te voorkomen dat je amandelmelk gaat stremmen, kun je overwegen om amandelboter van barista-kwaliteit te kopen.

Merken Van Amandelmelk Die Minder Stremmen

Sommige zuivelvrije melksoorten hebben een lagere stremmen, zoals hierboven vermeld. Deze amandelmelk wordt in veel coffeeshops gebruikt voor espressodranken en lattes.

Als je de coffeeshop wilt overslaan maar toch wilt dat je amandelmelk niet gaat schiften, dan zijn er een paar merken amandelmelk die je kunt kopen.

  • Milk Lab Amandelmelk
  • Pure Oogst Biologische Melk
  • Silk Non-Dairy Amandelmelk
  • Blue Diamond Amandelmelk

Deze amandelmelkmerken zijn uitstekend omdat ze het stremmen in amandelmelk verminderen. Om te voorkomen dat je meer suiker aan je amandelmelk latte toevoegt, kies je voor ongezoete amandelmelk.

Laatste Gedachten

Amandelmelk is een geweldig melkalternatief en is de afgelopen tien jaar populair geworden door de nieuwe golf in niet-zuivel-eetgewoonten. Het grootste probleem is dat amandelmelk zo slecht stremt in koffie.

Om te voorkomen dat de koffie langzaam gaat stremmen, is het belangrijk om de amandelmelk door de koffie te mengen. Stap uit je pan en verwarm je niet-zuivelproducten. Zeg maar dag tegen koemelk! Coffeeshops kunnen je helpen als dat te moeilijk lijkt. Ze hebben ook coffeeshopprofessionals die het tegen een vergoeding voor u kunnen doen!

  • Koffie feiten

    Wat is nitrokoffie precies? En hoe zit het met de hype? Lees verder voor het volledige overzicht van deze nieuwe koffietrend.

  • Ben je klaar om de zuivel te dumpen? We zijn hier om u te helpen, te beginnen met uw ochtendkoffie. Bekijk onze beoordelingen om de beste niet-zuivel creamer te vinden.

  • Koffie Feiten

    Ontdek waarom je steeds een zure espresso-opname maakt en ontdek hoe je dit probleem kunt oplossen!

  • Koffie feiten

    Ontdek de verschillende manieren waarop u koffiebonen kunt mixen, zodat u de perfecte branding voor uw ochtendkopje kunt maken.

  • Koffie Feiten

    Vraag je je af of amandelmelk kan worden opgeschuimd voor een luchtiger kopje koffie? Zo maak je een goede espresso macchiato.