Wat Is Het Verschil Tussen Espresso En Koffie?

Sommige vragen kunnen gênant zijn om te stellen . Ja, je bent een koffieliefhebber, maar je hebt misschien een term geleerd voordat je de betekenis erachter volledig begrijpt. We begrijpen dat het geen schande is om een term te leren voordat u de betekenis ervan volledig begrijpt.

Dus laten we kijken naar espresso versus koffie en uitzoeken wat precies de verschillen tussen beide zijn.

WACHT, IS GEEN ESPRESSO KOFFIE?

Ja, want koffie is de vloeistof die uit de boon wordt gehaald, niet de bereidingswijze. Een specifieke bereiding van arabica- of koffiebonen kan een geweldige kop espresso maken.

Denk aan alle verschillende manieren waarop je koffie bereidt. Er zijn French Press-koffie , pour-over-koffie, een percolator op een kookplaat en vele andere manieren om koffie te bereiden. Dus alle espresso is koffie, maar niet alle koffie is espresso.

Espresso is niet een andere koffieboon, hoewel branders een speciaal proces kunnen hebben voor bonen die bestemd zijn om espresso te worden. Om een extra dosis cafeïne toe te voegen, geven sommige branders de voorkeur aan robuuste robustabonen van hoge kwaliteit. Espressobonen worden doorgaans langer gebrand dan de bonen die bedoeld zijn voor druppelkoffie.

Betekent dit dat je espressobonen voor koffie kunt gebruiken? Kan je ook espresso maken met gewone koffiebonen? Ja . Je kunt espresso maken met gewone koffiebonen, zolang je ze maar fijn maalt, en voor een beter smaakresultaat moet je een donkere branding gebruiken. En met een grovere maling doen je espressobonen het prima in je filterkoffiezetapparaat.

ELK GROOT VERSCHIL TUSSEN KOFFIE EN ESPRESSO

Brouwmethode:

Wat is het verschil tussen espressokoffie en koffie? Het brouwproces van espresso is wat het echt onderscheidt. Andere bereidingsmethoden nemen tijd in beslag omdat ze afhankelijk zijn van de langzame filtering van heet water door je koffiedik. Dit betekent dat er enkele minuten tussen u en verse koffie staan.

Espressomachines zetten water onder druk en schieten bijna kokend water door fijngemalen koffiebonen verpakt in cakes. Deze espressomethode maakt een rijke, complexe en aromatische shot koffie in slechts dertig seconden.

Cadeau-ideeën nodig? Bekijk onze Top 10 cadeaus voor koffieliefhebbers in 2021

Je hebt natuurlijk geen luxe machine nodig. Dit maakt de voorbereiding veel eenvoudiger en nauwkeuriger. Niets houdt je tegen om espresso te leren maken zonder espressomachine. Bedenk wel dat het extra werk voor je betekent!

Hoewel er verschillen zijn in de druk die wordt gebruikt om espresso en koffie te zetten, hebben ze allemaal één belangrijk kenmerk gemeen: de zettemperatuur. De ideale temperatuur om koffie te zetten ligt tussen 195 C en 96 C. Lagere temperaturen leiden tot problemen met smaakextractie en een minder plezierige drank. Als u uw espresso of koffie echter hoger opwarmt, is de kans groter dat de extractie mislukt.

SMAAK

Vervolgens vraagt u zich misschien af: “Smaakt espresso anders dan koffie?”. We vinden het vermeldenswaard dat espresso anders smaakt dan koffie. Een shot espresso heeft een sterkere smaak dan een kopje drip brew. Dit komt waarschijnlijk omdat het niet met een filter is gemaakt, dus geen van de smaakvolle oliën gaat verloren. Druppelkoffie is echter intenser.

DRUK

De hendel van een espressomachine is de sleutel tot pure koffiemagie. De hoge druk is niet alleen de hoeksteen van snel zetten, het helpt ook om de crema te ontwikkelen en rijke koffie-oliën te verspreiden in de uiteindelijke espresso-opname.

Gefilterde koffie is afhankelijk van de zwaartekracht om het water door de gemalen koffie te drijven om je java te maken. Als je een Moka-pot of zelfs een Franse pers gebruikt, is de daadwerkelijke druk op het water en de koffie verwaarloosbaar als je meet in atmosferische staven.

Veel espressomachines hebben standaard negen bar, wat ongeveer overeenkomt met 59 kg per vierkante inch (PSI). Om dat cijfer in perspectief te plaatsen, zou je bijna 91,4 m diep in de oceaan moeten duiken om een optimale espressodruk te ervaren.

Daarom zet espresso snel en krachtig.

GEMALEN KOFFIE Vs. GEMALEN KOFFIE VERSUS.

GEMALEN KOFFIE Vs GEMALEN KOFFIE VERSUS

De grootte van het koffiedik na druk is cruciaal. Over het algemeen raden we verse, medium gemalen bonen aan wanneer u uw koffie zet met een druppelfilter of percolator .

Als je koffie zet in een French Press, stel dan je molen in om grof koffiedik te malen. Hierdoor kunt u heerlijke smaken vrijgeven en de deeltjes niet verspillen of oplossen. Te veel verzadiging in de maling kan koffie bitter maken .

Maar espresso is anders. Hoe goed espresso wordt geëxtraheerd, hangt af van de eigenschappen van de koffiekoek (ook wel de koffiematras genoemd ). De kleinere maling stelt meer oppervlakte van de bonen bloot aan water. Dit zorgt voor efficiënter brouwen dankzij de kortere infusietijd.

Natuurlijk kan een te fijne koffie het brouwsel verstoppen of vertragen . Dit komt omdat de koffiebonen uitzetten als ze worden blootgesteld aan water.

Het is een fijne balans tussen kleine en middelgrote gemalen koffie als je espresso zet.

SERVEERGROOTTE

De portiegrootte is een ander verschil tussen espresso en gewone koffie. De gemiddelde grootte van een kopje koffie is 227 gram, maar een typische espresso-opname is slechts een ons. Dit komt omdat espresso dikker en geconcentreerder is dan gewone gezette koffie, dus met zo’n gedurfde smaak is minder zeker meer.

ANATOMIE VAN EEN ESPRESSO SHOT

Als je Italiaans bent of tijd hebt doorgebracht in een espressobar ( ja, ze bestaan! ), dan weet je hoe een espresso-shot eruit ziet.

Traditioneel wordt dit donkere brouwsel geserveerd in een bescheiden China-beker die nauwelijks 50 milliliter (ongeveer 45 gram) kan bevatten. Het is bedekt met een laag dikke, bruisende koffiecrema .

DE CREMA

Dit heerlijke schuim is de belangrijkste visuele indicator dat je een goed geëxtraheerde espresso hebt. Er wordt gedacht dat verschillende reacties optreden wanneer water onder druk in de koffiecake komt.

  • Heet water zal delicaat gearomatiseerde koffie-oliën produceren.
  • Door de blootstelling aan druk wordt de boon ontgast, wat betekent dat de kooldioxide die tijdens het brandproces is opgesloten, ontsnapt.
  • Bicarbonaationen in het water ondergaan een chemische reactie door de plotselinge blootstelling aan een veranderende pH van de koffiekoek.
  • De plotselinge verandering van een omgeving met hoge druk (de machine) naar een omgeving met lage druk (de kop) zorgt ervoor dat de kooldioxide door de celwanden van de espresso kan breken en bubbelen.

Deze krachten vormen samen de toplaag van je espresso shot. De crema moet ongeveer 40 minuten aanhouden, ervan uitgaande dat je schot goed is. Espresso is tenslotte Italiaans voor express , omdat deze espresso is gemaakt met het uitdrukkelijke doel dat je hem direct na het brouwen opdrinkt.

DE ESPRESSO

Op de juiste manier gebrouwen, zal espresso rijk van smaak zijn en een fluweelachtige textuur hebben. Hoewel het water voor een kortere tijd wordt blootgesteld, onttrekt het minder zuur dan andere brouwmethoden, terwijl toch 60-70 procent van de cafeïne in je laatste kopje wordt vastgehouden.

Dus ook al duurt het maar 30 seconden om met een espressomachine te zetten, het levert nog steeds een aanzienlijke hoeveelheid cafeïne op. Het proces bewaart ook meer vluchtige en aromatische koffie-oliën die je niet zult vinden in je gewone kopje koffie.

IS ESPRESSO SLECHT VOOR U?

Het korte antwoord op deze vraag is nee. Espresso heeft, net als zwarte koffie, eigenlijk veel meer gezondheidsvoordelen dan nadelen. Espresso is rijk aan antioxidanten en laag in calorieën. Dit heeft een aantal duidelijke voordelen.

Het grootste en meest voor de hand liggende voordeel van espresso is het cafeïnegehalte. Hoewel cafeïne de bron is van de zo gewilde energieboost , zijn er grenzen aan hoeveel je kunt consumeren.

WAT ZIJN DE VOORDELEN VAN ESPRESSO?

Espresso is niet alleen goed voor het maken van je favoriete koffiedranken, het heeft ook een aantal geweldige gezondheidsvoordelen .

Studies hebben aangetoond dat espresso het langetermijngeheugen, de concentratie en de stemming verbetert , en er is ook gesuggereerd dat espresso het risico op een beroerte en diabetes type 2 kan verminderen. Bovendien gebruiken sommige mensen espresso om hun trainingsprestaties te verbeteren. Dus het is veilig om te zeggen dat deze drank niet precies de gezondheid van mensen verpest.

Espresso is voedzamer dan het gemiddelde kopje. Het heeft geen filter nodig en bevat daarom meer voedingsstoffen dan het gemiddelde kopje. Het consumeren van te veel van deze natuurlijke oliën is echter in verband gebracht met een hoog cholesterolgehalte, dus overweeg om uw consumptie van ongefilterde koffie te controleren.

WAT IS HET ZUURNIVEAU VAN ESPRESSOS?

Espressodrinkers hebben nog meer goed nieuws: espresso staat bekend om zijn lage zuurgraad. Dit komt omdat hoe langer koffiebonen worden gebrand, hoe meer hun chlorogene zuren worden afgebroken. Een donker gebrande koffieboon heeft een lagere zuurgraad dan een licht of medium gebrande koffieboon.

HOEVEEL CAFEINENE ZIT IN EEN SCHOT ESPRESSO?

Zuurgraad is het belangrijkste voor sommige koffiedrinkers, maar cafeïne-inname is een grote zorg voor anderen. Hoewel het onwaarschijnlijk is dat een enkele dubbele dosis koffie een significante invloed heeft op de gezondheid van de meeste mensen, kan overmatige consumptie dat wel. Van cafeïne is bekend dat het slapeloosheid veroorzaakt en de symptomen van angst verhoogt. Hoge bloeddruk kan ook worden veroorzaakt door overmatige cafeïne.

De positieve kant is dat espresso slechts 60 mg cafeïne per ounce (of één shot) bevat, wat minder is dan een kwart van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Vergelijk dat met de 95 milligram in elke 227 gram koffie (de meeste mensen drinken 340 gram), en je zult zien dat je eigenlijk minder cafeïne binnenkrijgt dan de koffieploeg in de ochtend.

Voor alle duidelijkheid: espresso heeft een hogere concentratie cafeïne, maar aangezien je er maar een paar ons van binnenkrijgt, bevat het over het algemeen een lagere hoeveelheid cafeïne in vergelijking met een volledige kop druppelkoffie.

Hoewel je hart sneller gaat kloppen van een snelle 5-7 shots espresso, zal je je waarschijnlijk beter voelen als je het op een verantwoorde manier drinkt. Zoals altijd moet u zich echter bewust zijn van hoe uw lichaam reageert op stoffen zoals cafeïne en dienovereenkomstig consumeren of ervan onthouden.

HOE ESPRESSO TE DRINKEN?

Laten we beginnen met het bestellen van de espresso. Als u bij uw plaatselijke winkel om een espresso vraagt, is de kans groot dat u standaard een dubbele shot of doppio krijgt geserveerd. Sommige winkels zullen echter vragen of u een enkele of dubbele wilt. Verdubbel als dit de enige koffie is die je nu drinkt.

Het maakt niet uit welk type espresso je kiest, je espresso moet worden geserveerd in een keramisch demitasse-glas. Het wordt waarschijnlijk geserveerd met water. Het is een goed idee als je geen water hebt om de espresso weg te spoelen.

Nu, waren op de crema. Je hebt hier een aantal verschillende opties. Om de zure smaak te vermijden, geven sommige mensen er de voorkeur aan om het bruine schuim af te schuimen. Anderen mengen het er liever in voor het drinken.

Over roeren gesproken, dat zou je waarschijnlijk toch moeten doen. De dikkere, stroperige stukjes zinken vaak naar de bodem, waardoor er lichtere en helderdere smaken naar boven komen. Dus als je een meer uitgebalanceerd kopje wilt, roer het dan lekker door.

Het is tijd om dronken te worden! Het is belangrijk om het niet als een shot alcohol te consumeren. Drink in plaats daarvan langzaam dit drankje. U wilt het beste uit uw ervaring halen. Let op het smaakprofiel, aroma, nasmaak en andere details. Zorg vooral dat je geniet.

EEN ESPRESSO-CONNOISSEUR WORDEN

Een barista is de beste keuze als je echt geïnteresseerd bent in de cultuur, smaken en oorsprong van espresso. Zelfs met de meest geavanceerde machines is het maken van espresso een kunst en een wetenschap.

Je kunt thuis een geweldige espresso maken, maar het is altijd fijn om te weten waar je naar streeft. Om het verschil te ervaren dat een professionele espressobrouwer kan maken, moet je een plaatselijke coffeeshop of ervaren barista bezoeken.

Afgezien van rechte shots, zijn veel koffiestijlen afhankelijk van de toevoeging aan espresso . De meeste zijn Italiaans – wat geen verrassing is aangezien het de geboorteplaats is van de espressomachine.

SOORTEN ESPRESSO HOTS

Naast je gewone of Solo shot, ontwikkelden barista’s in de twintigste eeuw andere, vaak meer cafeïnehoudende, manieren om gezette espresso te serveren.

  • Doppio Kortom, deze dubbele shot bevat 60 milliliter (of twee ons) espresso
  • Ristretto: Dit is geen triple shot, zoals de naam doet vermoeden. Het bestaat uit geconcentreerde espresso met een gewicht van iets minder dan een ons.
  • Lungo : Net als doppio bevat deze drank twee ons espresso.

Maar in tegenstelling tot de doppio, is het meer geconcentreerd.

  • Macchiato : Het is niet het gigantische koffiehuisdrankje dat je je misschien voorstelt. De klassieke versie is twee ons gezette espresso met een scheutje opgeschuimde melk.
  • Caf Noisette : Deze dubbele shot is een mix van twee ons espresso en een ons gestoomde melk.
  • DRANKEN OP ESPRESSOBASIS

    Je kunt ook je eigen foto’s maken.

    • Cappuccino : Deze geliefde drank is twee ons espresso met daarop nog eens twee ons gestoomde melk en afgewerkt met twee ons opgeschuimde melk.
    • Droge Cappuccino – Deze cappuccino is dezelfde als de versie, maar met gelijke hoeveelheden espresso en opgeschuimde melk. De gestoomde melk wordt op het einde weggelaten.
    • Americano : Deze drank is 2/3 water, 1/3 espresso, en absoluut heerlijk. Het water helpt om de sterkte van espresso te compenseren, maar het verandert niets aan de favoriete smaken.
    • Affogato – Deze koffie smaakt meer als een dessert dan als een ochtenddrankje. Het is gemaakt met drie ons vanille-ijs en twee ons espresso.
    • Breve : Rijk en romig, breve is een mix van twee shots espresso en drie shots half en half.
    • Mokka : de perfecte remedie voor een verlangen naar chocolade, deze drank is 60 milliliter espresso, 50 milliliter chocolade en 30 milliliter gestoomde melk.
    • Caf Con Hielo : Dit is de ijskoffieversie van espresso. Dit is 50 ml espresso, geserveerd met ijs.
    • Con Panna – Nog een dessert-espresso, con Panna gebruikt twee ons espresso en drie ons slagroom.
    • Flat White : Met twee ons espresso tot vier ons gestoomde melk , kan deze drank iets smakelijker zijn als je geen fan bent van een sterke koffiesmaak.
    • Latte : Deze drank is een mix van twee ons espresso en tien ons gestoomde melk. Het kleinste vleugje opgeschuimde melk wordt aan de bovenkant toegevoegd.

    Hoewel koffieketens misschien andere espressodranken aanbieden, zijn dit de beste manieren om van deze geweldige koffie te genieten.